Fler bilder längst ner
Datum:
2017-02-16..2017-02-19
Sträckning: Dag 1-3:  Storvallen Storlien
Det var nästan över innan det börjat. I sedvanlig ilfart gick polon från Järpen i riktning mot Storlien. Att det var halt kändes på vägen dit men inte utöver det vanliga tyckte jag. Precis innan Storlien så hade ett gäng lastbilar parkerat uppe vid ett krön för att de inte trodde sig klara nästkommande backe ens med kedjor. Broms på och jag kasade vackert förbi första parkerade lastbilen. Det var glashalt och jag hade en aning tur. Med en aning adrenalinpåslag hoppade jag ur bilen vid STF Storlien.

DAG 1
Det var fart direkt. Ledarna välkomnade, lånetält delades ut och varmt vatten bereddes till termosarna. Under god stämning var det dags för genomgång av dagarna framför oss och dela med oss av vår erfarenhet och bakgrund inom området.  Folk fick bitvis bita sig i tungan för att inte komma in på sina yrken. Detta då det är praxis på fjällklubbens utbildningar att lämna yrkesrollerna till efter utbildningen är klar för att försöka hålla en så ofärgad bild mellan deltagarna speciellt under ledarskapsdelarna. Vidare stundade säkerhetsgenomgång och gruppindelning innan det var dags att ge sig i väg.Vissa på skidor, vissa på snöskor och en del dragandes på pulkor. Det var inga långa sträckor som ska avläggas dessa dagar utan kursen fokuserar mer på kunskap än på fysik. Vi är folk från lite varstans och man hade till och med lyckats att lura hit en äkta dansk. Kändes härligt att inte vara den enda från söder om Stockholm denna dag. Efter lunchen i snösoffan så fick skidorna glida ett par kilometer till innan det är dags att hitta lägerplats. Efter samtal runt olika scenarios med vind och terräng hittar vi tillsammans en bra plats för basläger och det är dags för genomgång av de praktiska momenten. De flesta verkar luttrade i denna terrängen och det tar inte speciellt lång tid innan tältet står på plats. Nu påbörjas den del som ska genomsyra hela utbildningen nämligen navigeringsövningar. Vi ska hitta efter en bra väg till en topp i närheten och vi får upprepade gånger påvisa var vi är i terrängen på kartan och det tvistas en del om vilka gradtal som är lämpligast till nästa kompasspunkt. Jag kan i ärlighetens namn säga att jag till större del använder mig av gps nu för tiden, uppskattar dess flexibilitet och möjlighet att snabbt räkna på nya sträckor men har dock alltid en karta i fickan så det var en ypperlig övning. Hemåt går det neråt och jag är tacksam för förra helgens övningar på dessa förtjusande turskidorna (nja). I pannlampans sken sätts vatten på uppvärmning och samtidigt går jag runt och ser vad menyn består av hos mina tältgrannar.Pannlamporna lyser upp tältdukarna och ljuset lever mot snön. Regnet har legat och väntat på att börja falla och tyvärr så börjar regnet slå mot tältduken när jag sluter ögonen. Jag stoppar i hörlurarna och njuter lite av min ljudbok innan jag somnar in.Dag 2
Natten bjöd ömsom vatten i fryst ömsom i vätskeform och vid 02 tiden tittade även vinden till men lagom till det var dags för morgon var vädret på vår sida. Revelj kl 07 och därefter frukost.Efter genomgång var det dags dagens förflyttning och navigation. Vi var på jakt efter en sjö på en höjd följt av en topptur. Efter vi funnit vår sjö trots dagens tröttsamma före så sökte vi lä från vinden och byggde oss en stor vindgrop. Vissa tuggade i sig en proteinbar vissa slog på stort och stekte sig några skivor bacon. Efter en stunds vila togs riktning mot nästa mål. En topp i närheten. Efter en snabb approach blev det nerför på turskidorna och ett frivilligt hopp utför en driva vilket slutade i ett pladask. Efter vidare en snabb nerförslöpa mötte vi den andra gruppen för en gemensam riktigt rolig åkning utför mot vår nattplats.
Dag 3
Upp och hoppa. Jag hade förberett en aning inför rivningen av lägret denna dag så ack så snopet när det informerades att vi skulle stannar kvar över natten på samma ställe. Snabb som en vessla löste vi det problemet.Upp på skidorna och övning med inrepat team över kullar och krön. Aningen kort rep för hela gruppen men med lite krysslinje så gick det hur bra som helst.
Dagens fortsatte med nödbivackeringsövning och hillebergvindsäckarna lyste upp backen med sin övertygande dominans så pass att min lilla expedsäck kände sig utanför. Vidare övades skidteknik med lappkast och alternativa lösningar tills det var dags att återvända hemåt för mat. På väg mot lägret får vi dock information att vi ska riva lägret för sämre väder är annalkande. Ska ju tilläggas att fuktigheten i luften har dessa dagar varit så pass att pölar mött en på tältgolvet så jag hade mottagit vind med ett leende.  Att kunna läsa av och anpassa sig efter vädret är naturligtvis en viktig del inom säkerhetstänket så det är inte så mycket att tänka på än att snabbt ihop med prylarna och skida vidare till ny lämplig plats. Det behövdes inga långa sträckor utan en snabb anmarsch till en fin ny site. Jag kände att jag hade aningen för mycket energi för att ens tänkta på avslut på dagen så jag passade på att gräva ner tältet ordentligt denna gång. Vid 17 snåret var det samling med reflektion över dagens övningar och vidare diskuterades begreppet ledarskap och vad som praktiskt innefattas med detta under en fjälltur. Bra avslutning på dagen.

Dag 4
Fukten ligger i luften men de flesta verkar att klarat av kondensen bättre detta dygnet än i “the swamp”. Vår ledare har varit ute och scoutat terrängen och vår sträckning för dagen så vår grupp lämnar de andra och väljer en egen väg. Sista dagen till ära så valde solen att tidvis bjuda på sitt sken och det mesta går en aning lättare när man fått hemmavittring. Nu trivs jag väldigt bra ute i vinterlandet men när det är över nollan och mycket fukt så kan man tidvis hålla sig för skratt.
Som en av ledarna uttryckte det “klarar ni detta vädret så klarar ni alla väder”. Vi hann med en fika i terrängen och ta oss ner för några mindre branter innan vi var tillbaka i STF Storlien lokaler igen. Vi samlades för reflektion över kursen och dess delar innan vi satte oss till bords för avslutsmiddag. Mycket kunskap återfinns i grupper som denna och jag tackar svenska fjällklubben för att åter igen fått möjlighet att deltaga och lära mig mer.

Klicka för större bilder: