Fler bilder längst ner

Datum: 2016-10-26
Sträckning:

Dag 1: Vallbo–>Tomröven
Dag 2: Tomröven–>Ajvin Sijte–> Fangvalens fot
Dag 3: Fangvalens fot–>Hottögsfjällets topp (1106m)–>Vallbo

I motsatts till kalfjällets vida vyer är skogens tyngd dess plötsliga öppningar och gläntor som överraskar längs ens väg.
Du går runt ett krön omringad av granar och dess dämpande effekt på ljusinsläppet och som på beställning ligger där den finaste sovplats du kan tänka dig.
Denna runda gav mig två uppenbarelser av denna sort.

Dag 1
Färden börjar vid Vallbo kapell längs en landsväg som snabbt byts ut mot stig uppför. Stigen är frusen och all kraft går rakt ner i marken så jag är snabbt uppe på första platån. När stigen planar ut efter stigningen och granarna skingrar sig möts jag av fält vars frysta gräs gnistrar i motljuset. Fjällbjörkar och gran turas om längs stigen men väl framme vid första renvaktarstugorna har fjällbjörken fått övertaget. En skylt påminner om att det är inte så långt kvar till en av de extraordinära avgjutningar i området som inlandsisen och dess avsmältning skapat. Pyramiderna.

Hela området som öppnar upp sig runt pyramiderna är galet vackert och idag bjuds tre olika ljusinsläpp igenom molnen med olika intensitet till en backdrop av snöbeklädda berg. Slår ett öga ner mot kamerans skärm och ser framför mig hur jag behöver justera avbildningen för att den ska stämma övers med de jag har framöver ögonen och känslan jag har i kroppen. Står kvar några minuter för att cementera minnesbilden innan jag stegar mot isjön och siktar vidare genom djupdalen. Nerför slingrande mindre stig i ett rum av urskog och plötsligt där mellan grantopparna slår ljuset rakt på bergtoppen långt där borta och en bild måste bli till. Solen är på väg ner och uppslagen till komposition radar upp sig och jag inser snart att jag kommer få slå läger i mörker ännu en gång. Jag har fått tips om plats för nattens övernattning och går och skrattar en aning över dess namn, “Tomröven”. Att sjön Tomröven ingår i ett delavrinningsområde som SMHI kallar för “Utloppet av Tomröven” gör det för en aningen hungrig Niklas ännu mer lustigt.
– Jasså Niklas du sov i tomröven i går.

– Ja mitt i tomrövens utlopp faktiskt.  
Då kartan skvallrande om mycket skog så valde jag hammock och tarp en sista gång detta år och en av dess fördelar förutom att det är löjligt gott att gunga sig själv till sömn likt Sir Väs är att det är att efter 2 minuter är allt uppsatt. Efter en snabb insamling av fallna träd och ett uppslaget hål i isen så var matlagningen igång. Det var lite av en chansning denna gång då jag efter att blivit så förbannat trött på frystorkat köpt mig en vakuumpackare och tillbringat en kväll i huset för att komponera egna rätter. Vinstlott! Till eldens sprakande och isens tilltagande ylande somnade jag in.

Dag 2
En arm sticker ut från hammocken och klickar igång morgonkaffet utan att en uns värme läcker ut ur sovsäcken. Nöjd!
Under natten har det snöat men inte mer än att tarpen klarade av belastningen. Med hemgjord ägg och baconröra på skeden iakttar jag förvandlingen från fallande snö till fallande regn. Packa ihop ryggan, skaka av tarpen och huva upp. Vid östra vattensjön säger jag hejdå till leden och beger mig ner mot sportfiskelägret Ajvin Sijtet som ligger vid Rullåns mynning. Efter stavhopp över rullån går jag längs stenstranden och hit måste jag bara återvända vid varmare tillfälle för att kitesurfa med Anarisfjällen i bakgrunden. Färden gick vidare över frysta våtmarker i riktning mot Fangvalens fot. Kartan visar vattendrag längre fram som skulle kunna funka som tillhåll för natten. Rundar två stora stenblock och framför mig öppnar sig ett vattenfall och en perfekt lägerplats. Damn!

Dag 3
Frukost på klipporna. Känns bra att vaknat tidigt så man kan stanna här lite extra och njuta innan jag beger mig uppför Fangvalens sluttningar.  Solen bryter igenom trädridån och jag får kisa för att kunna läsa av himlen. Molnen och dess hastighet tyder på att min dag inte kommer bli speciellt vindstilla högre upp.  Solen värmer upp sluttningen och växtligheten bildar tjockmatta under fötterna hela vägen upp tills stenen tar över.  Uppför sydvästra sidan av Hottögsfjället så börjar vinden tillta ordentligt och tidvis blev det till att hålla i stenen ordentligt. Väl på toppen kunde jag denna dag se Åre i fjärran men vackrast att beskåda denna dag var snön som virvlande över Stor-Anahögen. Två mil senare tågar jag in i mörkret på parkeringen i Vallbo.

Väl hemma välkomnas jag av fyrbeningens skall. 5 dagar hundpassning väntar.

Turtips:

Yxa
Fälla, kvista, skära tände, slå upp is eller bara jobba på lumberjack stilen?
Gränsfors Outdoor Axe  är enligt mig verktyget med bäst balans mellan vikt och funktionalitet.
https://www.gransforsbruk.com/product/gransfors-outdoor-axe/

Klicka för större bilder: